Artykuł sponsorowany.
Każdy wie, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wywierają pozytywny na organizm ludzki. Nie każdy natomiast zdaje sobie sprawę, że źródło, z którego tworzone są suplementy diety również jest istotne i wpływa na przyswajalność. Zawsze należy zwrócić uwagę na skład chemiczny suplementu, im mniej substancji chemicznych, tym lepiej.
Kwasy omega-3 – źródła
Najpopularniejszymi źródłami kwasów omega-3 są produkty spożywcze, zwłaszcza oleje roślinne, algi morskie i ryby. Niestety do suplementów diety często trafiają kwasy tłuszczowe mocno przetworzone, w związku z czym ich wartość odżywcza i przyswajalność są obniżone. Gdzie można znaleźć kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 – źródła:
- oleje roślinne: słonecznikowy, rzepakowy, lniany, sojowy, kukurydziany, bawełniany, pachnotkowy, arachidowy, z pestek winogron, kartamusowy,
- algi morskie,
- siemię lniane,
- ryby: łosoś, dorsz, śledź, makrela, szprotka, halibut,
- orzechy włoskie,
- tofu,
- nasiona chia,
- zielone warzywa liściaste.
Jak wybierać suplementy diety z omega-3?
Suplementy diety to dobry sposób na uzupełnienie codziennego jadłospisu w zdrowotne kwasy omega-3. Najlepiej wybierać te najmniej przetworzone, jak rubinowy olej z widłonoga, czyli skorupiaka zamieszkującego Morze Norweskie.
Kapsułki CalanOil®, które zawierają ten olej, są wygodne do spożycia, a zawarte w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 charakteryzują się łatwą przyswajalnością, dzięki małemu przetworzeniu. Technologia pozyskiwania rubinowego oleju z widłonogów nie wykorzystuje bowiem wysokiej temperatury ani substancji chemicznych, jak dzieje się w większości suplementów diety powstałych na bazie tranu i ryb morskich.
W tym przypadku przetwarzanie jest konieczne, aby pozbyć się toksyn i przykrego zapachu. Co więcej widłonogi są odnawialnym źródłem kwasów omega-3, co równie ważne w kontekście powszechnego wyniszczenia środowiska naturalnego.
Suplementowanie kwasów omega-3 pozytywnie wpływa na zdrowie oraz pomaga zachować homeostazę organizmu, która zostaje zachwiana w przypadku przewagi kwasów omega-6 i omega-9.